barceloneta

Notícies

foto

Ampliar imatge

document

Barceloneta Secrets-Fulletó amb la ruta a peu

descarga

15/11/2011

Barceloneta Secrets, una ruta a peu per descobrir dotze elements històrics del barri

La col·laboració entre el Pla de Barris, l’associació cultural La Fraternitat i l’associació Barceloneta Més Història ha permès donar forma a una nova iniciativa destinada a posar en valor el patrimoni del barri. Es tracta de Barceloneta Secrets, una ruta a peu que convida a resseguir una dotzena d’elements ornamentals de diferents èpoques, des de les marques d’illa dels orígens del barri fins a l’escultura contemporània de la plaça del Mar. La passada festa major es va fer una ruta guiada pels dotze indrets, que ara tothom que vulgui pot recórrer seguint el díptic informatiu que se n’ha editat.
 
La difusió del patrimoni cultural de la Barceloneta té des d’aquesta tardor una nova forma d’expressió a través de la ruta Barceloneta Secrets, un itinerari per dotze elements singulars i històrics del barri. Des de les marques d’illa del 1753 que es poden veure al número 8 del carrer de la Maquinista, fins a l’escultura contemporània “L’habitació on sempre plou” de Juan Muñoz, a la plaça del Mar, aquesta ruta a peu permet anar resseguint la història del barri a través d’elements singulars i tradicionals que es conserven en alguns edificis.
 
Descobrir on s’amaguen les marques que van deixar els enginyers de l’escola de matemàtiques, desxifrar l’enigma de les mètopes de Sant Miquel del Port, esbrinar el perquè del drac i la granota o rememorar la figura del Negre de la Riba, entre d’altres històries lligades a la Barceloneta, és ara possible a través d’aquesta ruta.
 
L’origen de Barceloneta Secrets es troba en el catàleg d’elements ornamentals que va elaborar l’equip Barceloneta Elements, conformat per investigadors vinculats de manera activa a Barceloneta Més Història i a l’associació cultural La Fraternitat. El Pla de Barris manté amb aquestes dues entitats una línia de col·laboració que ha permès donar forma a aquesta iniciativa.
 
La ruta es va donar a conèixer la passada festa major amb dues visites guiades als dotze indrets. L’èxit de la iniciativa, que va congregar tant veïns i veïnes del barri com visitants, ha impulsat el Pla de Barris, a través del grup de cultura, a difondre-la com a ruta estable que, amb la guia del fulletó informatiu que s’ha editat, tothom podrà fer en el moment que vulgui. El díptic es pot descarregar des d’aquesta mateixa pàgina o es pot recollir a l’Oficina Tècnica del Pla de Barris (c/ Balboa, 36 i c/ Ginebra, 43).
 
La relació completa dels dotze elements que conformen la ruta Barceloneta Secrets és aquesta:
 
1-Marques d’Illa: c/ de la Maquinista, 8
2-Mètopes de Sant Miquel del Port: c/ Sant Miquel, 39
3-La mà: c/ Sant Carles, 39
4-Casa de la farmàcia: c/ Sant Carles, 7
5-Casa de les sirenes: c/ Balboa, 16
6-Casa del drac i la granota: c/ Pizarro, 6
7-Casa Atlàntida: c/ Atlàntida, 47
8-Negre de la Riba: c/ Andrea Dòria - c/ Baluard
9-Casa Miquel: c/ de la Maquinista, 10
10-La rajola dels quatre reis serraïns: c/ Comte Santa Clara, 38
11-L’Escola del Mar: Passeig Marítim
12-Una habitació on sempre plou: Plaça del Mar

Actuacions relacionadas

7.4 PROGRAMA DE CULTURA POPULAR

Veure >

ajuntament de BarcelonaGeneralitatmapa web - Informació legal